Faydalı Paylaşımlar..

27 Ağustos 2015 Perşembe

Kaderden Kaçmak

10:55:00 Posted by Mücahid Reis No comments


Bir gün adamın birisi koşarak Hz. Süleyman'ın (a. s) huzuruna girdi. Adam tir tir titriyordu. Yüzü sararmış, dudakları morarmıştı. Hz. Süleyman:

- Ne oldu sana, bu halin nedir? dedi. Adam soluk soluğa cevap verdi:

- Azrail bana çok tuhaf bir nazarla, hatta hışımla baktı. îçime tarifsiz bir korku düştü. Sizin adaletinize sığındım, de­di.

- Peki, benden ne istiyorsun? dedi Süleyman (a.s).

- Ey adil padişah. Rüzgara emret, beni Hindistan'da bir aday a bıraksın. Belki orada Azrail'in hışmından canımı kur­tarırım, dedi adam.

Hz. Süleyman rüzgara emretti ve rüzgar da adamı Hin­distan'da bir aday a götürdü.

Ertesi gün Hz. Süleyman divan vaktinde halkı kabul eder­ken Azrail çıkageldi. Hz. Süleyman, bir gün evvelki hadise­yi, adama niçin hışımla baktığım sordu. Azrail:

- Ey Allah'ın şanı yüce peygamberi. Ben o adama hışım­la bakmadım, onu görünce şaşırdım. Çünkü Cenab-ı Rabb-ül Alemin, bana: "Git, falan kulumun canım Hindistan'da al!" buyurdu. "Bu adamın yüz tane kanadı olsa yine de Hindistan'a gidemez." diye düşündüm. Hindistan'a gidince ada­mı orada buldum ve canım aldım, dedi.

İnsanın kendi cüz'i iradesine bakan meselelerde eli-den bir şey gelse de, iradesine bağlı olmayan meseleler­de yapabileceği bir şey yoktur Kadere rıza gösterilmeli­dir. "Kader beyaz kağıda sütle yazılmış yazı, / Elindeyse beyazdan gel de sıyır beyazı."

Kaynak: AKAR, Mehmet; Mesel Denizi, Nil Yayınları, İstanbul 2001, s.78