Faydalı Paylaşımlar..

17 Ekim 2013 Perşembe

Fakir Gencin Doğruluğu

10:31:00 Posted by Mücahid Reis No comments


Fakir delikanlı Kabe'nin etrafında hem dolaşıp tavaf ediyor, hem de durmadan şöyle dua ediyormuş: — Ey bu Kabe'nin sahibi, benim evlenemeyecek kadar fakir biri olduğumu biliyorsun. Ne olur, tavaf ettiğim şu Beyt-i Şerif hürmetine beni fakirlikten kurtar, ev-bark sahibi olacak kadar bir imkâna sahip kil!

Hac mevsimi boyunca bu duayı tekrarlayan fakir genç, bir akşam üzeri yine duasını yapmış, çıkarken ayaklarının ucunda altın işlemeli bir kese görmüş. Eğilip alarak içini açıp bakmış ki, saf altınla dolu koca bir kese. Titremeye başlamış. Kendi kendine söyleniyormuş:

— İşte yaptığım duam kabul oldu. Evlenip, ev-bark sahibi olacak kadar servet elime geçti.

Ama hemen arkasından kalbinden sesler işitir gibi ol­muş:

— Hayır, bu para senin değildir. Bulana helâl değildir. Sahibine mutlaka vermen gerektir.. Derken yaşlı bir ada­mın feryadı duyulmuş:

— İçi altın dolu kesemi kaybettim, bulan yok mu? Hemen yaşlı adamın yanına koşmuş:

— Baba, demiş, işte kesen, buyur, al, boşuna telâşlanma!

İhtiyar, keseye bakmış, içindeki altınları bir bir say­mış, eksiksiz, tam olarak kendisine verildiğini anlamış. Parayı iade eden gence dönerek:

— Bunu bana iade ettiğin için sana yüz dinar versem alır mısın? diye sormuş.

— Hayır, istemem.

— Peki elli dinar olsun. Onu da mı almazsın?

— Hayır, onu da istemem.

— Peki, ne istersin ya?

— Ben benim gibi kullardan bir şey istemem. Ben Allah'dan istedim. Allah verirse O'ndan alırım. Kullardan hakkım olmayan şeyi istemem.

Yaşlı adam bu gencin tok gözlülüğüne, haramdan uzak kalışına hayran olmuş. Oradan ayrılarak uzaklaşır gibi yapmış, peşinden genci takibe başlamış. Delikanlı­nın kaldığı evi, gerçek durumunu gizlice tahkik etmiş. Bir gün gencin evine yaşlı bir hanım gelmiş:

— Oğlum, sen böyle yapayalnız ne yapıyorsun bu ev­de? demiş. O da durumu anlatmış. Kimsesiz, öksüz bir genç olduğunu söylemiş. Yaşlı hanım kendisini dikkatle dinledikten sonra söyle bir teklifte bulunmuş:

— Benim şimdiye kadar yabancı bir erkeğe asla görünmemiş bir tane kızım var, onu sana vermek istiyo­rum. Senin gibi dindar bir gence bizim ihtiyacımız var.

— Ama teyze, ben fakir bir gencim, ne param, ne barı­nacak doğru dürüst evim var, deyince de yaşlı hanım şöyle karşılık vermiş:

— Evladım, senin evin de var, paran da. Gel bakayım benimle..

Fakir genç merak ve heyecanla yaşlı hanımın peşine düşmüş, birlikte bir müddet yürüdükten sonra, saray gi­bi bir evin kapısına gelmişler. Bir de ne görsün, Kâbenin yanında parasını bulup da verdiği yaşlı zat kapıda duru­yormuş. Gencin şaşırdığını gören yaşlı zat şöyle konuş muş:

— Evlâdım, hiç şaşırma. Ben Kabe'nin etrafında dolaşıp tavaf ederken Rabbime sığınıyor, "Ey Yüce Rabbim, benim bu biricik kızımı senin emirlerine çok sadık, din dar bir gence nasip eyle, haram-zâdelere düşürme" diye yalvarıyordum. Bu duamın senin hakkında kabul oldu­ğunu tahmin ediyorum. Nitekim istediğim gencin sen ol­duğunu gösteren bir olay da o sırada cereyan etti. Dikkat et. Şu benim beğeneceğini sandığım tertemiz yürekli kı­zım, şu da ikinize bağışladığım evim. Teklifimizi kabul edersen bizi sevindirmiş olursun, belki kaderin hükmü­nü de böylece yerine getirmiş oluruz. Fakir genç, kendisi gibi o zatın da dua ettiğini anla­yınca, bunda hikmet var deyip teklifi kabul etmiş. Böyle­ce yokluğu kapıdan attığı gibi, huzurlu ve mes'ud bir yu­vanın da sahibi olmuş. Onların bu hâli de bir ibret dersi olarak kitaplara yazılmış, bizlere kadar nakledilmiş. Al­lah'ın, doğruların yardımcısı olduğu böylece nazara veril­miş.

Kaynak:Ahmed Şahin, Dini Hikâyeler, Cihan Yayınları, İstanbul 2006, s. 125